Blog

Projek Eratosthenes di SMK St. Thomas

 Kami telah mengambil bahagian dalam projek ini sejak tahun 2010. Pelajar-pelajar sekolah ini amat gembira kerana dapat mengaplikasikan konsep-konsep Matematik dalam pengukuran lilitan Bumi. Selain itu, kita dapat mengenali kawan, cikgu dan pelajar-pelajar di seantero dunia. Pada tahun ini, kita sempat melakukan eksperimen ini dengan pelajar-pelajar Kolej Hazel Glen, Australia. Projek ini sangat efektif kerana murid bukan sahaja belajar Matematik, mereka juga belajar Geografi, Astronomi dan Sains serta-merta. Pelajar-pelajar kita amat berdedikasi dan bertanggungjawab terhadap projek ini setiap masa sehingga kita mendapat keputusan yang tepat. Pada bulan Jun yang akan datang, kami akan menjalankan eksperimen di tempat lain, iaitu di United Kingdom. Satu kumpulan pelajar akan menjalankan eksperimen pada masa yang sama.

Earth Day 2015

For the "Earth Day 2015" , on april 22nd, 14 schools from 9 countries (and 5 continents) celebrated the 10th anniversary of the Eratosthenes project on eTwinning, by a videoconference meeting.

They exchanged their measurements and calculations of the circumference of the Earth and presented their school and their country.

Congratulations to the 47 partner schools, their teachers and students for their participation to the Eratosthenes march equinox experiment.

    

 

  

 

 

 

 

Showing 2 results.